Sıralamanızı Yükseltecek 10 SEO Taktiği

Zahid Karakaya · 05 Şubat 2023

Sıralamanızı Yükseltecek 10 SEO Taktiği

Bu yazıda sıralamanızı artıracak 10 SEO taktiğini sizlerle paylaşıyor olacağım.

  1. Anahtar Kelimeleri Araştırmacı Bakış Açısıyla Bulun
  2. Vektörel Görseller Kullanmaya Özen Gösterin
  3. İçeriklerinizi Bir Alana Yönelik Oluşturun
  4. Rekabetçi Anahtar Kelimelere Odaklanın
  5. Sosyal Medya Hesaplarınızdan Backlink(dış bağlantı) Oluşturun
  6. Başka Hiçbir Yerde Olamayan Görseller Kullanın
  7. İçeriğinizin Konusunu Sayfa Başına Koyun
  8. İnsanların Arama Yaptığı Diğer Anahtar Kelimelere Göz Atın
  9. İçeriğinize Tarih Ekleyin
  10. Rekabet Etmesi Kolay Anahtar Kelimeleri Kullanın

Bu taktikler kendi web sitemde uyguladığım sıralamamı yükselten tamamen denenmiş tecrübelerime dayanarak oluşturduğum bir listeden oluşuyor.

Eğer sıradan SEO yazılarını okumaktan sıkıldıysanız bu liste tam size göre…

Anahtar Kelimeleri Araştırmacı Bakış Açısıyla Bulun

Araştırmacı anahtar kelimeler genelde insanların yapmış olduğu araştırmalarda arattığı anahtar kelimelerden oluşuyor.

Diğer bir deyişle, insanlar anahtar kelimeniz için soru ekleriyle araştırma yapmaya daha çok yatkın.

Örneğin, geçenlerde Nasıl SEO Uzmanı Olunur? başlıklı yazımda sadece SEO Uzmanı anahtar kelimesini ekleyip yayınlamadım.

Bu anahtar kelimenin kapsamı çok geniş olduğu için başına “NASIL” sorusunu ekledim.

Ve böylece insanların aslında SEO Uzmanı konusunda bilgi edinmeleri için bir içerik oluşturdum. Bu hem arama motorlarının işini kolaylaştırdı hem de ziyaretçilerin.

Bunun en büyük nedeni insanlar arama yaparken sorularına anında yanıt almak ister, arama motorları da kullanıcılara en alakalı sonuçları göstermek için milyarlarca sonuç arasından en doğru olanı bulup sunmak ister.

Aslında SEO’da bunu sağlamak üzerine kurulmuş çalışmaları içerir.

Normalde SEO Uzmanı anahtar kelimesinde sıralama alamazken anahtar kelimenin başına “NASIL” soru ekini eklediğimde ilk sayfadaki yerimi almış oldum.

Vektörel Görseller Kullanmaya Özen Gösterin

Yaptığım araştırmalarda ilk sayfa sonuçlarını analiz ettim SEO’da olmazsa olmazlardan görselleri incelemeye karar verdim.

Ve farkettiğim diğer birşey aslında insanların kullandığı görsellerin çoğu vektörlerden, animasyonlardan oluşuyordu. Bunun nedeni bu tamamen benim görüşüm arama motorlarının çizim ve animasyon görsellerini daha kolay ayırt etmesi.

Örneğin, SEO Uzmanı için aklınıza nasıl bir görsel geliyor ? Bazıları kocaman bir ekran başında oturan yazılar yazan bir uzman görseli düşünüyor bazıları ise grafiklerin oluşturduğu bir Search Console görseli.

Fakat bunları nasıl fotoğraf olarak sunduğunuzda Google fotoğraflara bakıp şunu söyler bilgisayar, yazılar, grafik... vs. ama SEO’yu bu fotoğraflara bakarak analiz edemez. Bu yüzden Vektörler önemli bir role sahip çünkü sadece arka plana beyaz bir renk koyup önüne kocaman SEO yazısı yazarsanız Google bunun SEO ile alakalı olduğunu hemen anlayacaktır.

İçeriklerinizi Bir Alana Yönelik Oluşturun

Bu konu SEO’da çok önemli özellikle son dönemlerde insanlar uzun anahtar kelimeler aramaya başladı. Çünkü direkt olarak o aramanın cevabını arıyorlar. Eğer siz dijital pazarlama üzerine içerik oluşturursanız bunun yanına marangozluk gibi alakası olmayan içerikleri koymayın.

Hatta, dijital pazarlama kendi içerisinde bölümlere ayrılabilir. Dijital pazarlama anahtar kelimesi bile aslında sadece tek bir şeye yönelik değil. SEO, Sosyal Medya, PPC(Tıklama Başına Maliyet), SEM, Grafik Tasarım, Prodüksiyon vs.. liste uzayıp gidiyor

Örneğin, ben kendi web sitemde dijital pazarlamanın alt kategorisi olan SEO’ya odaklanıyorum böylelikle sadece SEO ile alakalı arama yapan insanlar benim sitemi ziyaret edecekler ve onları boş yere siteme gelmelerini istemem.

Rekabetçi Anahtar Kelimelere Odaklanın

Anahtar kelime araştırmanızı yaptınız ve güzel bir liste çıkardınız şimdi deneme yanılma zamanı geldi. Evet deneme yanılma SEO’da sabretmek en önemli faktör eğer belirli bir zaman beklenti içine girmeyin çünkü web sitenizi ilk açtığınızda neredeyse hiç kimse tıklama yapmayacak.

Özellikle rekabetçi anahtar kelimeler söz konusuysa, bu kelimelerde yükselmek için yapmanız gereken şeylerin başında daha iyi içerik oluşturmak geliyor.

Zorlu bir anahtar kelimede tıklama almak istiyorsanız tek bir sayfa içerik oluşturup beklemekten bahsetmiyorum, en az 50 tane sayfanız olsun anahtar kelimeniz için yan başlıklar oluşturarak farklı alanlardan o içeriğe özel yazılar oluşturun. Tabii bu benim düşüncem garantici bir insan olduğum için en az 50 diyorum.

Geçenlerde farkettiğim bir durum sosyal medya hesaplarımda gönderi oluştururken insanları web siteme yönlendirdim. Daha önce hiç böyle birşey denememiştim nedeni ise sosyal medya kullanıcılarının platformdan ayrılmak isteyeceklerine ihtimal vermedim.

Daha sonra sosyal medyadan gelen trafiğin Google Analytics tarafında ciddi anlamda patlama yaşadığını gördüm. Bu durum sıralamamı gerçekten artırdı.

Bunun nedenine gelecek olursak yine bu kendi düşüncem tabi ki, sosyal medya’nın Google üzerinde önemli bir etkisi var.

Çoğu arama sonuçlarında Facebook sayfalarının ilk sıralarda çıktığını görebilirsiniz. Çünkü bu platformu kullanan kullancılar tamamen organik ve kendi istekleriyle bio’nuzdaki linke tıklayarak web sitenizi ziyaret ediyor.

Doğal olarak sosyal medya hesabınızda sadece görsel ve bir kaç satır yazı paylaşılıyor. Daha fazla bilgi için insanların web sitenize gelmeleri gerekiyor.

Web sitenizi eviniz gibi düşünün, evinize gelen misafirlere çay ve güzel bir pasta ikram ettiğinizde burayı beğenecekler ve daha fazla uzun kalmaya karar verecekler. Aynı bu örnekte olduğu gibi web sitenize gelen insanlar web sitenizde okumaya değer yazılar bulduklarında burada daha fazla süre geçirecekler ve bu DİREKT olarak sıralamanızı artıracak.

Başka Hiçbir Yerde Olamayan Görseller Kullanın

Arama motorları görseller konusunda çok ciddi bir çalışma yapıyor. İçeriğinizin daha üst sıralara çıkmasını istiyorsanız özgün olmalısınız.

Başka yerde olmayan görselleri kullanmak neden bu kadar önemli?

Bunun birçok nedeni var fakat aralarında en önemli içeriğinizin diğerlerinden farklı olması. Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer içeriğiniz özgün değilse arama motorlarının size kopya içerik muamelesi yapması kaçınılmaz.

Peki bunun için ne yapmalısınız? İlk olarak kendinize bir grafik tasarımcı tutabilirsiniz ya da kendinizi photoshop ve illustrator tarzı programlarda geliştirebilirsiniz. Ben SEO’ya başlamadan önce freelance olarak grafik tasarım işleri yaptığım için kendi görsellerimi hazırlayacak kadar photoshop ve illustrator bilgisine sahibim.

Peki SEO’da özgün görseller kullanmak bana neler kattı? İlk olarak görsel aramalarda ilk sıralarda yer almaya başladım. Rakip sitelerde gördüğüm en büyük eksiklik görsellerinin tamamının hazır veya başka bir yerden alınmış olmasıydı.

Görsel aramalar her geçen gün artmaya başladı, hatta Google’a sadece bir görsel yükleyip ilgili görselle alakalı benzer içerikleri bulmanızı sağlıyor bile.

O yüzden bu adım SEO konusunda büyük bir önem arz ediyor.

İçeriğinizin Konusunu Sayfa Başına Koyun

Arama motorları indexleme yaparken sayfanın en yukarısından başlayarak tarama yapar. Bu taramayı yapan ise arama motoru örümcekleri dir.

Başta Google olmak üzere arama motorları ilk olarak sayfanın ne hakkında olduğuyla ilgilenir. Eğer sayfa başlığı sayfa içeriğiyle uyumlu değilse bu durum SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir. Bunun nedeni ise arama motorları içerik bütünlüğüne büyük ölçüde önem verir.

Bunun dışında sayfa başına koymanız gerekenler:

-İçeriğiniz hakkında sıralı liste -Karşılaştırma tabloları -Özellikler -Artı ve eksi yönler -Özetler -Alıntılar

Temel olarak, daha çekici ve kullanışlı hale getirmek için içeriğinize eklediğiniz şeyler.

Ve sayfa başına yerleştirdiğiniz içerikler, doğrudan ve dolaylı olarak Google sıralamanızı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Google, algoritmasında 200'den fazla sıralama faktörü kullanır. Dolayısıyla, İçerik başlıkları büyük bir fark yarattığını kesin olarak söyleyemem. Ancak bence sıralamalarımın yükselmesinin ana nedeni buydu.

İnsanların Arama Yaptığı Diğer Anahtar Kelimelere Göz Atın

Eğer web sitenize daha fazla trafik çekmek istiyorsanız yapmanız gereken diğer bir çalışma insanların arama motorlarına ne gibi kelimelerle arama yaptıklarını bulmak.

Bunu en kolay olarak arama motoruna anahtar kelimenizi yazarak Google’ın size önerdiği anahtar kelimeleri inceleyerek yapabilirsiniz.

Bir yazı yazmadan önce muhakkak o konuyla ilgili aramaları incelerim. Eğer anahtar kelimenin zorluğu çok yüksekse o anahtar kelimeyi içeren diğer anahtar kelimelere odaklanırım.

Eğer SEO’da yeniyseniz ve web sitenize hemen trafik çekmek istiyorsanız aslında yapmanız gereken tam olarak bu.

Ayrıca bu anahtar kelimeler ile web sitenize trafik çekmek için kullanabileceğiniz platformlar:

-Medium -YouTube -Facebook -İnstagram -Twitter

İçeriğinize Tarih Ekleyin

Yazılarınıza tarih ve zaman eklemek, belirli bir konuda o yıl için yazılmış gönderilerinden oluşur.

Örneğin, her yıl o yıl için bir SEO rehberi yayınlıyorum.

Ve bu gönderi, anahtar kelimeye göre optimize edildi: "2023 Seo Uzmanı Nasıl Olunur".

Muhtemelen bildiğiniz gibi, "SEO Uzmanı" inanılmaz derecede rekabetçi bir anahtar kelime.

Ancak "2023 Seo Uzmanı Nasıl Olunur" o kadar rekabetçi değil.

Aslında, Google'da "2023 Seo Uzmanı Nasıl Olunur" için ilk sırada yer alıyorum.

Bu da her ay (özellikle yılın başlarında) makul miktarda trafik getiriyor.

Not: Bunun bir başlığın sonuna “2023” yapıştırmaktan çok farklı olduğunu belirtmeliyim.

Bu stratejinin işe yaraması için içeriğinizin söz konusu yıla %100 odaklanması gerekir.

Örneğin, yıllık SEO rehberim, arama motoru optimizasyonu dünyasında meydana gelen trendleri içerir.

Rekabet Etmesi Kolay Anahtar Kelimeleri Kullanın

Rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeler bulmanın kolay bir yolu:

İlk olarak, SEMrush veya Ahrefs'e açın.

Ardından, bir anahtar kelime için öneri sayfasında arama yapın sıralanan tüm anahtar kelimelere bakın.

Ve bum!

Çok düşük rekabete sahip bir anahtar kelime listesine sahipsiniz.

Eğer SEMrush ve Ahrefs sizin için uygun değilse, Google’ın kendi anahtar kelime aracını da kullanabilirsiniz.

Çoğu kişi anahtar kelimeleri Google Anahtar Kelime Planlayıcı'ya yazarak bulur.

Ancak daha fazla anahtar kelime fikri bulmak istiyorsanız, bu alana bir web site URL’si girin. Bunu yaptığınızda, Google sayfayı sizin inceler. Ve bir anahtar kelime listesi oluşturur.

İşte karşınızda: Şu anda mükemmel iyi çalışan 10 gelişmiş SEO taktiği.

Umarım bu taktikler size fayda sağlamıştır.