Google İçin Önemli: En İyi 10 SEO Sıralama Faktörü [2023]

Zahid Karakaya · 31 Ocak 2023

Google İçin Önemli: En İyi 10 SEO Sıralama Faktörü [2023]

Hepimiz SEO'nun nasıl sürekli gelişen bir alan olduğunu biliyoruz. Google ve diğer arama motorları, sıralama faktörlerinde değişikliklere dönüşecek algoritma güncellemelerini düzenli olarak yeniler. Bu nedenle, biz dijital pazarlamacılar için en son gelişmeleri takip etmek zor olabilir.

Ancak, en son sıralama faktörlerini bilmemek, sizi yalnızca sitenizin daha alt sıralarda yer alması durumuna sokmaz. Daha da kötüsü,yeni gelen algoritmalarda ani bir değişiklik olursa sitemiz cezalandırılabilir veya hatta yasaklanabilir.

Google tarafından mevcut sıralama algoritmalarında kullanılan yüzlerce sıralama faktörü olmasına rağmen, 2023 deneyimimize göre en önemli 10 SEO Sıralama Faktörü şunlar:

1. Site Güvenlik Sertifikası

Google, 2014 yılında web sitesi sahiplerine HTTP'den HTTPS'ye geçmelerini tavsiye etmişti.

Hem HTTP hem de HTTPS, bir web sitesi biçiminde bilgi göndermemize ve almamıza izin veren temel protokollerdir ve HTTPS ('S', 'Güvenli' anlamına gelir) dediğimiz şeyi kullanarak ekstra bir güvenlik katmanı sağlamak için tasarlanmıştır. Verileri güvenli bir şekilde aktarmak anlamına gelen sertifika isie SSL (Secure Sockets Layer) sertifikasıdır.

HTTPS'ye sahip olmak, sitenizin SERP sıralamasını doğrudan yükseltmezken, HTTP'de kalmak sitenizin SERP sonuçları arasında kaybolmasına neden olabilir. Eğer bir Google Chrome tarayıcısı kullanıyorsanız, HTTP ile bir siteye girmeye çalıştığınızda Google bir "Güvenli Değil" uyarısı gösterir, bu durum hemen çıkma oranınıza önemli ölçüde zarar verir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da Google Analytics'in HTTPS ile çok daha kullanışlı olması çünkü Google yönlendirme kaynaklarını yalnızca doğrudan trafik olarak göstermez.

Henüz yapmadıysanız, sitenizi HTTP'den HTTPS'ye taşımak artık çok basit:

  • Bir SSL sertifikası satın alın, günümüzün popüler barındırma hizmetlerinin (Hosting Servis Sağlayıcıların) çoğu ücretsiz SSL sertifikaları sunar. Eğer SSL sertifika sunucu tarafından sağlanmıyorsan, yıllık 10 dolar gibi bir fiyata sahip olabilirsiniz.
  • Henüz yapmadıysanız, SSL sertifikasını barındırma (Hosting) hesabınıza yükleyin.
  • Taşıma işleminden sonra, tüm gelen ve giden bağlantılarınızı kontrol ettiğinizden emin olun, HTTP'den HTTPS'ye güncellenmemiş URL'ler bozulabilir.
  • Eski HTTP URL'lerinizden yeni HTTPS URL'lerine 301 yönlendirmeleri ayarlayın. Bu, sitenize yer işareti koyan herkesin otomatik olarak yeni adrese yeniden yönlendirilmesini sağlamak ve ayrıca Google’a dizine ekleme konusunda yardımcı olacaktır.

2. Mobil Uyumlu Site

Google'ın 2015'ten beri mobil uyumlu sitelere SERP'lerde öncelik verdiği artık sır değil. Bu nedenle, SEO başarısını artırmak için sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Neyse ki, mobil uyumlu, responsive bir site oluşturmak artık günümüzde geçmişe kıyasla daha kolay. Sitenizi oluşturmak için Wix, Squarespace veya Wordpress gibi görsel web sitesi oluşturucu platformları kullanıyorsanız, büyük olasılıkla zaten mobil uyumlu bir siteniz olacaktır. Bunun yanında bu tarz platformların hazır sitelerden oluştuğunu ve veri tabanlarında binlerce gereksiz dosya bulunduğu için web site hızınızı düşüreceğini bilmeniz gerekir. Bunun yerine sıfırdan kodlanmış SEO altyapılı, mobil uyumlu bir site oluşturmanızı veya yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Ayrıca içeriğinize daha fazla dikkat edin. Sitenizin mobil sürümü masaüstü sürümüyle aynı değilse bu durum sorun yaratabilir. Mobil versiyondaki içeriği masaüstündeki içerikle karşılaştırdığınızdan ve eksiksiz olduğundan emin olun. Her iki sürümün de benzer sayıda ve kalitede içeriğe sahip olmalı.

3. Sayfa Yükleme Hızı

Sayfa hızı, belirli bir sayfadaki tüm içeriği tam olarak görüntülemek için gereken süredir, web sitesinin tamamındaki sayfa görüntülemelerinin yalnızca bir örneği için bir sayfa hızı olan 'site hızı' ve 'ilk görüntülenene kadar geçen süre' ile karıştırılmamalı. Sunucudan ilk veriyi almak için gereken süredir.

Google'a göre, sayfanız 3 saniyeden fazla bir zamanda yüklenirse, kullanıcıların %50'si hemen çıkar ve hemen çıkma oranı da önemli bir sıralama faktörü.

Sayfa hızınızı Google'ın PageSpeed Insights ile ölçebilir ve sunulan önerilere göre sitenizi iyileştirebilirsiniz.

4. Teknik Faktörler

Teknik faktörler, aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan, yerine göre farklılık gösterebilen teknik faktörlerin bir listesi:

  1. Sayfa başlıklarında / başlıklarda hedef anahtar kelimeyi kullanma. Genel kural, asıl anahtar kelimenizi başlığınızda olabildiğince erken kullanmaktır. Başlık (Title), içeriğinizin alaka düzeyini belirlemek için Google'ın ilk indekslediği yer.
  2. Hedef anahtar kelimeleri doğal olarak içeriğinizde kullanın, robotlar için değil insanlar için doğal ve çekici olan META açıklaması oluşturun. META açıklamasını kısa ve etkili tutun.
  3. İçeriğin düzgün bir şekilde yapılandırılması için başlık etiketlerinin kullanılması (H1, H2, H3, vb.), Google tarafından daha kolay indekslemesini sağlar ve okunabilirliği kolaylaştırır.
  4. Google'a kullanılan resimlerin içerikle alakalı olduğunu söylemek için resim alt etiketlerinde hedef anahtar kelimeleri kullanın. Ayrıca bu alt etiketleriniz, görme engelli kişiler için erişilebilirlik konusunda yardımcı olacaktır.
  5. Yapısal veri (schema.org) işaretlemeyi uygulamak Google'ın için sitenizdeki tüm farklı unsurları tanıyabilmesini sağlar. Şema işaretlemesi, sayfanızın zengin / öneçıkan snippet'ler için uygun olmasını da sağlar.

5. İçerik Kalitesi, Uzunluğu ve Optimizasyonu

Bu çok karışık bir konu, ancak hatırlanması gereken genel prensip, SEO performansınızın yalnızca içeriğiniz kadar iyi olacağı... İçeriğiniz düşük kaliteli ve hedef kitleniz için değerli / alakalı değilse hiçbir optimizasyon sitenize SEO tarafında yardımcı olamaz.

Google'ın sayfanın bağlamını anlamada çok daha iyi olmasını sağlayan son Google BERT algoritmasıyla bu durum resmen onaylandı. Öyleyse, bir içeriğin yüksek kaliteli olduğunu nasıl anlarsınız? Bu çok geniş bir konu olsa da genel faktörler şunlar:

  • İçeriğin güncel bilgiler içerip içermediği
  • İçeriğin hedef kitlenin arama amacını karşılayıp karşılamadığı
  • Diğer yüksek kaliteli siteler tarafından geri bağlantı biçiminde yetkilendirme alması
  • Sosyal sinyaller doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da çok sayıda sosyal etkileşim (paylaşımlar, beğeniler vb.) alınması
  • İçeriğin uzunluğunun önemli olup olmadığı konusunda her zaman devam eden bir tartışma var. Bununla birlikte, çeşitli anketlere ve sonuçlara dayanarak, daha uzun içerik SEO içerik pazarlama stratejisinde daha iyi performans göstermekte ve 2.000 kelimeden fazla içerik sahipleri SERP'de daha çok ilk sırada yer alıyor.

Ancak, bu her zaman doğru bir cevap değil. Cevapladığınız konu uzun içerik gerektirmiyorsa, zorlamayın. Daha uzun bir içerik üzerinde kaliteyi korumak da açıkça daha zor, bu yüzden bunu durumu da dikkate alın.

6. Etki Alanı Yaşı, Yetki ve URL Optimizasyonu

SERP'nin ilk sayfasında sıralanan web sitelerinin %50'den fazlası üç yaşında veya daha eski ve bir yaşından küçük çok az site ilk sayfada yer alır.

Ancak, yepyeni bir site olsanız bile sıralama yapmak kesinlikle imkansız olmadığından, bu sizi yanıltmasın. Yine de, eski bir siteniz varsa, bir avantajınız olduğu gerçeğini unutmayın.

URL'de hedef anahtar kelimeyi içeren alan adları, web sitesi hedef anahtar kelimeyle gerçekten alakalı ve değerli olduğu sürece sıralamanıza yardımcı olabilir. Google'ın, alakalı olmayan alan adlarını cezalandıracağını duyurduğunu unutmayın.

Google'ın EAT (Uzmanlık, Yetki, Güvenilirlik) ilkesi kapsamında, web sitesinin yetkisi de önemlidir. Yani tanınmış bir siteden gelen bir içerik, yepyeni bir siteden gelen içeriğe göre sıralama sağlamanızda herzaman önde.

Yepyeni bir içerik üreticiyseniz, bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey olmasa da, sitenizi en baştan optimize etmek uzun vadede SEO'nuza yardımcı olabilir. Siteniz, yüksek kaliteli içeriğin tutarlı bir şekilde yayınlanmasıyla iyi optimize edilmiş bir web sitesi olarak 'olgunlaştıysa', rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

7. Bağlantı Profili

Özellikle backlinkleriniz, ancak iç bağlantı yapısı ve giden (dış) bağlantılar da önemlidir.

Üç tür bağın tümü genellikle bir bağlantı metnine bağlıdır ve bağlantılı sayfa ile bağlantı metni arasındaki bağlam da dikkate alınır.

Geri bağlantılar (Backlink) / Gelen bağlantılar

Geri bağlantılar, internetin 'oylama sistemi' gibidir. Bir web sitesi sayfanıza bağlandığında, bu site sizin güvenilir bir kaynak olduğunuzu söyler. Geri bağlantıların SEO'da en önemli sıralama faktörü olmasının nedeni bu.

Ancak, son on yıldan beri, Google algoritmasını değiştirdi, bu nedenle gelen bağlantıların kalitesi artık tek başına nicelikten daha önemli. Ayrıca, backlink kaynağının alaka düzeyi de önemli: dijital bir pazarlama sitesiyseniz, ancak aniden basketbolu kapsayan yüksek kaliteli bir siteden bir geri bağlantı alırsanız, büyük olasılıkla bu kaliteli bir backlinkn olarak sayılmaz.

Giden bağlantılar

İçeriğinizle alakalı sitelere giden / harici bağlantıları doğal olarak kullanmak da önemli. Bu, Google'a içeriğiniz için araştırma yaptığınızı söyleyebilir.

İç bağlantı

Dahili bağlantı yapısı indekslemede önemli ölçüde yardımcı olabilir. Google'a sitenizin genel yapısı hakkında bilgi verecek ve ayrıca sayfalar arasında bazı yetkiler aktaracaktır. Ayrıca, site ziyaretçilerinizin ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarına yardımcı olacak ve bu da kullanıcı deneyimini (UX) iyileştirecektir.

8. Sosyal Sinyaller

Sosyal sinyaller SEO'da biraz karışık. Bir yandan, Google'a göre bunlar doğrudan bir sıralama faktörü değilken. Bununla birlikte, insanlar içeriğinizi sosyal medyada paylaştığında ve onunla etkileşimde bulunduğunda, araştırmalar SERP sıralamanıza gerçekten yardımcı olduklarını söyleddi.

Peki neden? Bunun iki ana nedeni var:

  • İçeriğiniz sosyal medyada çok paylaşıldığında, birçok kişi sitenizi ziyaret edecek ve içeriğinizi tüketecek. Bu, Google'a içeriğinizin alakalı olduğunu söyleyecek ve aynı zamanda kullanıcı deneyimi faktörlerinize yardımcı olacaktır (bu konuda daha fazlası aşağıda).
  • Daha fazla içerik tüketen daha fazla insan aynı zamanda daha yüksek geri bağlantı alma şansı anlamına gelir.

Bu nedenle, içeriğinizi paylaşmanın ve bu sosyal sinyallerden yararlanmanın kolay olduğundan emin olun. Ancak, içeriğinizin paylaşılabilirliği genel kalitesine göre belirlenir. Bu nedenle, içeriğinizin yüksek kaliteli ve alakalı olmasını sağlamak çok önemli.

9. Kullanıcı Deneyimi (UX) Faktörleri

Google'ın AI tabanlı algoritması olan Google Rankbrain sayesinde, Google artık kullanıcı deneyimi faktörlerini gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve bilgileri web sitelerini sıralamak için kullanabilir.

Google, esas olarak üç kullanıcı deneyimi faktörünü izler:

  • Hemen çıkma oranı: SERP sonucunu tıklayıp hemen sayfadan çıkan kişilerin yüzdesi. Sayı yüksekse, sayfanızın arama sorgusuyla alakalı olmadığı ve SERP'de indirgenebileceği anlamına gelir.
  • Bekleme süresi: hemen çıkma oranıyla ilgili olarak bekleme süresi, bir ziyaretçinin bir SERP sonucunu tıklayıp sitenizi ziyaret ettikten sonra sitenizde ne kadar kaldığıdır. Ne kadar uzunsa o kadar iyi.
  • Tıklama oranı: oldukça açıklayıcı, sitenizi ziyaret etmek için bir SERP sonucunu tıklayan kişilerin yüzdesi. Düşükse, sıralamanız düşebilir.

İnsanlar sadece SERP sonucunu görüntülerken sayfanızın snippet'ini görebildiğinden ve snippet'iniz sayfanın META açıklamasından gelir. Bu nedenle, META tanımınızı insan okuyucular için olabildiğince çekici olacak şekilde optimize ettiğinizden emin olun. Ayrıca, hedef anahtar kelimenizle alakalı olduğundan emin olun.

Bekleme süresi ve hemen çıkma oranı, yukarıda tartışılan birçok farklı faktöre bağlı olacaktır. Ancak, içerik kalitesi ve sitenizin iyi performans gösterip göstermediği en önemli iki faktör.

10. Gerçek İşletme Bilgileri

Bu özellikle yerel SEO için önemli. Bununla birlikte, işletmenizin bilgilerini web sitenize eklemek, sitenizin güvenilirliğine ve yetkisine yardımcı olabilir.

Aşağıdakiler gibi şeyleri dahil etmek ve optimize etmek önemli:

  • İsim, adres ve telefon numarası. Geçerli bilgileri kullandığınızdan emin olun
  • Sosyal medya hesaplarına bağlantı
  • Google My Business kaydı (yerel bir işletmeyseniz)
  • Müşteri ve müşterilerin incelemeleri ve / veya tanıklıkları. Google Haritalar gibi sitelerden yorum alabilirsiniz.

Sonuç

Sitenizin 2023 ve sonrasında SEO performansını etkileyecek tek SEO sıralama faktörü bu on adet olmadığını unutmayın. Ancak, şu anda en önemlileri arasında bunlar olmaya devam ediyor.

Her şeyden önce, en önemlisi, yüksek kaliteli, alakalı içerik yayınlamak ve sitenizin hem insan ziyaretçilerin (kullanıcı deneyimi, site hızı, mobil uyumluluk) hem de Google'ın (dizine eklenebilirlik, anahtar kelime optimizasyonu vb.) gözünde iyi performans göstermesini sağlamaktır.