2023'de Bilinmesi Gereken 12 SEO Trendi

Zahid Karakaya · 24 Şubat 2023

2023'de Bilinmesi Gereken 12 SEO Trendi

Arama motoru optimizasyonu (SEO), kullanıcıları doğru yönlendirirseniz web sitenize çekmenin etkili bir yolu. SEO sürekli olarak gelişmekte ve en son güncellemeleri takip etmek zor olabilir. Ancak, bu çabaya değer: Kullanıcıların yaklaşık %70 ila % 80'i yalnızca organik sonuçlara odaklanıyor ve ücretli sıralamaları görmezden geliyor. Dahası, bu aramaların yaklaşık %28'i satın alma ile sonuçlanıyor.

Üst düzey SEO performansı, trafik, geri bağlantılar ve sosyal paylaşımlar dahil olmak üzere birçok faktör üzerinde dikkat gerektirir. Bunlardan sadece birkaçı, 2023’de takip etmeniz gereken arama motoru optimizasyonu trendlerinden bazılarına ilişkin bilgiler verir ve SEO stratejinizi buna göre hazırlamanıza olanak sağlar.

2023'de Bilinmesi Gereken 12 SEO Trendi:

  1. Yapay Zeka SEO'da Daha Büyük Bir Rol Oynayacak

Yapay zeka (AI), insanların çevrimiçi içerikle nasıl etkileşimde bulunduğunu ölçer. Google'ın AI algoritması, özellikle birkaç yıl önce açıklanan RankBrain adlı algoritma Google'ın arama motoru sonuç sayfaları (SERP'ler) için sıralama faktörlerinde önemli bir rol oynuyor.

RankBrain'in geliştirilmesine yardımcı olan kıdemli bir Google bilim adamı Greg Corrado, daha önce aracın öğrenme yeteneğinin altını çizmişti: "Diğer sinyaller, hepsi bilgi alma sürecindeki insanların sahip olduğu keşiflere ve içgörülere dayanıyor, ancak öğrenim noktasında zayıf." Bu muhtemelen RankBrain'in yalnızca zamanla gelişeceği ve AI'yı izlenecek en iyi SEO trendi haline getireceği anlamına geliyor.

Öyleyse, SEO'nuzu RankBrain için nasıl optimize edersiniz? Arama motoru devi ayrıntıları paylaşmazken, uzmanlar kullanıcı deneyimi sinyallerinin en büyük belirleyici faktör olduğuna inanıyor. Bunlar, tıklama oranından sayfada geçirilen süreye kadar olan faktörleri içerebilir. Okuyucuları yararlı, iyi organize edilmiş içerikle cezbetmek ve ilgisini çekmeniz gerekir.

  1. Sesli Arama, Arama Sorgularını Etkileyecek

Google Assistant, Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı gibi yenilikler sayesinde, sesli arama teknolojisi uzun bir yol kat etti. Teknoloji daha iyi hale geldikçe, daha popüler hale geldi. Aslında, 2024'e kadar sesli arama özelliğinin kullanım oranının tahminen tüm hanelerde %55 olacağı düşünülüyor.

Sesli aramayı optimize etmek için anahtar kelimelerinizi dikkate alın. İnsanların günlük konuşmalarda kullandıkları daha uzun cümleleri belirleyin. Sesli aramalar, kulağa daha uzun ve daha doğal gelen ifadelerle daha iyi sonuç verme eğiliminde. İnsanlar yazı yazdıklarında kısaltma yaparlar.

Örneğin, Geleneksel aramayı kullanan yapan kişi "2023 için yeni SEO trendleri nelerdir?" yerine "yeni SEO trendleri 2023" anahtar kelimesini aratır.

  1. Mobil Uyumluluk Arama Sıralamalarını Etkileyecek

Google 2019'da mobil öncelikli indekslemeyi kullanıma sundu, bu da arama motorunun öncelikle bir web sitesinin mobil versiyonuna baktığı anlamına geliyor, bunun masaüstü versiyonu yerine "birincil" versiyon olduğunu düşünüyor. 2025 yılına kadar internet kullanıcılarının yaklaşık %73'ünün internete yalnızca mobil cihazlar üzerinden erişeceği düşünüldüğünde, bu değişiklik mantıklı. Google'ın ücretsiz mobil uyumluluk testi ile mobil sitenizin ne kadar etkili olduğunu kontrol edebilirsiniz. Ardından, Google Search Console'daki "mobil kullanılabilirlik" raporuna bir göz atın.

Sayfanızın kullanıcı dostu olduğundan emin olmak için, Google'ın URL'lerinizi tarayabileceğinden emin olmalısınız. Ayrıca, Googlebot'un tıklama veya kaydırma gibi kullanıcı etkileşimi gerektiren içerikleri tarayamayacağına dikkat edin. Google'ın geç yüklenen içeriği görebildiğinden emin olmalısınız. Son olarak, masaüstü ve mobil sitelerde aynı meta robot etiketlerini kullandığınızdan emin olun.

  1. Google E-A-T Sahipleri Daha Yüksek Sıralanacak

Google, sıralama başarısı için içerik kalitesinin çok önemli olduğunu yineledi. Peki "kalite" Google için ne anlama geliyor? EAT ilkesine bağlı: uzmanlık, yetki ve güvenilirlik. Bu faktörler, bir web sayfasının yararlı kaliteli içeriğe sahip olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Bu ilke, özellikle sağlık ve finans gibi “paranız, hayatınız” (YMYL) etiketi kapsamına giren iş nişleriyle ilgilidir.

Kaliteli içerik sağlamanın birkaç yolu var. İlk olarak, müşterilerinizin ne tür içeriğe değer verdiğini anlamanıza olanak tanıyan alıcı kişilikler oluşturun. İkinci olarak, tüketici yolculuğunun haritasını çıkarmasına yardımcı olan arama amacı araştırması yapın. Üçüncüsü, kullanıcılarınızın tercih ettiği biçime uyan içerik oluşturmak için bu bilgileri kullanın. Örneğin, gençlere hitap ediyorsanız, muhtemelen video içerik tercih edilebilir. Daha yaşlı bir kitleye hitap ediyorsanız, video daha az çekici olabilir.

Son olarak, içerik oluştururken EAT'yi aklınızda bulundurun. İstatistikler ve sonuçları yedekleyin. ".Edu" ve ".gov" URL'leri gibi saygın sitelere bağlantı verin. Yetkili sitelerin size geri bağlanması, EAT kriterlerini karşıladığınızı kanıtlamanın başka bir yolu.

  1. Uzun Biçimli İçerik, SERP'lerin Geliştirilmesine Yardımcı Olacak

Web siteme göre “SEO Uzmanı” yazım, 3.000 üzeri kelimeden oluşuyor ve diğer sayfalara göre üç kat daha fazla trafik ve dört kat daha fazla görüntülenme alıyor. Ayrıca, 901 ila 1.200 kelimelik ortalama uzunluktaki makalelerden 3,5 kat daha fazla geri bağlantı alıyor. Daha yüksek arama sıralaması elde etmek için uzun biçimli içeriğe odaklanmaya başlayın. Bununla birlikte, içeriğinizin kalitesini korumayı unutmayın. Amaç, kullanıcılara kendilerini meşgul eden paylaşılabilir bilgiler sağlamaktır.

Bunu nasıl yapılabilir? Öncelikle, içeriğinizi daha taranabilir hale getirmek için H2 ve H3 alt başlıklarıyla bölümlere ayırın. Alt başlıklar özellikle mobil siteler için önemli. İkinci olarak, sağlam bir otorite puanıyla, yetkili kaynaklara bağlantı yaptığınızdan emin olun. Son olarak, içeriğinizin paylaşılmasının kolay olduğundan emin olun. Okuyucuların hızlı bir tıklama ile paylaşabilmesi için başlığa ve sonuç kısmına gözle görülür paylaşım bağlantılarını ekleyin.

Yakın zamanda web sitemde paylaştığım “SEO Metin Yazarlığı” arama için içeriğinizi optimize yardımcı olabilir. Sıralamak istediğiniz sorguyu girin ve içerik uzunluğu, eklenecek anlamsal olarak alakalı anahtar kelimeler ve en üst sıradaki sayfalara daha yakından bir bakış hakkında bilgiler öğreneceksiniz.

SEO Metin Yazarlığı

  1. Öne Çıkan Snippet'ler Daha Öne Çıkacak

Panik yapmayın. Google sıralamasında tırmanmak istiyorsanız, yalnızca uzun vadeli içerik oluşturmanız gerekmeyecek. 2017'de kullanıma sunulan öne çıkan snippet'ler, Google'da öne çıkmanın bir tür kısayolu ve çok kolay. Bazen Google'a bir şey yazdığınızda, SERP'lerin üstünde, organik sonuçların üzerinde bir kutu fark edebilirsiniz. Bu bir paragraf olabilir ya da tam liste.

Öne Çıkan Snippet SEO

Öne çıkan snippet'ler, genellikle bir Soru-Cevap veya kısa bir madde işareti, nasıl yapılır kılavuzu olarak yapılandırılmış bir bilgi yığınını gösterir. Ayrıca resimler, yıldızlı incelemeler, ürün fiyatları ve benzer bilgi parçaları dahil olmak üzere zengin snippet'ler de var. Parçacıklar oluşturmak için soru tabanlı sorgulara ve alakalı anahtar kelimelere odaklanın. İlham almak için “insanlar bunları da soruyor ” Google arama işlevini kullanabilirsiniz.

  1. Tahmine Dayalı Arama İyileştirmeye Hazır

Google Discover, kullanıcı sorgusu bile gerektirmeyen yeni bir arama türünü 2017 yılında piyasaya sürdü. Keşfet, Google'ın AI odaklı araçlarından bir diğeri. İçerik önerme aracı, zaman içindeki kullanıcı davranış kalıplarını tanımlar ve bu alışkanlıkları aşamalı olarak öğrenir. Bu bilgilerle Keşfet, kullanıcının ilgisini çekmesi en olası en doğru içeriği belirleyebilir.

Google Discover, halihazırda 800 milyondan fazla aktif kullanıcı olduğunu iddia ediyor. Görünmek için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Google sayfanızı dizine eklerse, dahil edilecektir. İçerik, içerik kalitesini ve kullanıcı ilgisini inceleyen algoritmalara göre sayfanız sıralanır. Google kesin bir faktör bildirmemiş olsa da, konum geçmişi, göz atma geçmişi, uygulama kullanımı, takvimler, arama geçmişi ve ev ve iş konularının tümü alakalı görünüyor.

  1. Etkili SEO Stratejisinin Video İçermesi Gerekecek

Youtube video her geçen gün ileriye giden bir yol gibi görünüyor. YouTube'un 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Bugüne kadar hiç video içeriği oluşturmadıysanız, şimdi başlama zamanı. İkna olmadınız mı? İşte sizi düşündürecek bir bilgi: Cisco'ya göre, videonun tüketim açısından diğer tüm içerik biçimlerini geride bırakacağı öngörülüyor.

Yine de bu video içeriğini nasıl optimize edebilirsiniz? Video kanalınızın adını ve açıklamasını optimize ettiğinizden emin olun. Açıklama yalnızca anahtar kelimelerle dolu olmamalı, aynı zamanda kanalınızın neyle ilgili olduğuna dair kullanıcı dostu bir genel bakış sunmalı.

Bunun ötesinde, anahtar kelimeler çok önemli. Örneğin, YouTube için optimize ediyorsanız, platformun otomatik tamamlama özelliğinden faydalanabilirsiniz. Videonuzun konusunu yazmaya başlayın ve temelde önerilen anahtar kelimelerin bir listesi olan ve size YouTube'daki insanların tam olarak ne aradığını söyleyen arama alanında ne çıktığını görün.

  1. Görsel Optimizasyon Aramada Daha Büyük Bir Rol Oynayacak

Görsel arama büyük ölçüde gelişti. Eskiden insanlar sadece resimlere bakıyordu. Gelecekte, insanlar ürünleri satın almak, bilgi edinmek ve daha fazlasını yapmak için görüntüleri kullanabilecekler. Google, görüntülerin doğru şekilde işaretlenmesi ve optimize edilmesi konusunda uzun süredir çalışmalarına devam ediyor, bu nedenle bunun uzun vadeli planlarının bir parçası olduğu bir gerçek.

Web sitenizdeki görseller optimize edilmediyse, şimdi optimize etmeye başlayın. Yüksek kaliteli, alakalı resimler kullanın ve dosya adını özelleştirdiğinizden emin olun, fotoğraf dosyasını ilgili sayfadaki içerikle alakalı olacak şekilde etiketleyin. Tarayıcıların resimleri sınıflandırmak için kullandığı alt etiketleri kullanın. Son olarak, site haritanıza taramanın kolay olduğu resimler ekleyin. Daha fazla ipucu için Gelişmiş SEO içeriğine de göz atabilirsiniz.

  1. Anlamsal Olarak İlgili Anahtar Kelimelere Daha Fazla Önem Verilecek

SEO uzmanları, birincil anahtar kelimelere odaklanırlar. Günümüzde, ikincil anahtar kelimelerin de aynı derecede önemli olduğunu biliyoruz. Anlamsal arama ve amaç optimizasyonu gelecekte daha fazla önem kazanacak. Google artık sadece kelime dizilerine bakmıyor. Sorgu bağlamını analiz ediyor ve bir kullanıcının arama amacını ayırt etmeye çalışıyor, yani mantıksal olarak ilişkili birincil ve ikincil anahtar kelimeler aracılığıyla sağlanan daha alakalı bilgiler daha iyi.

Anlamsal Anahtar Kelimeler LSI

Anlamsal aramayı gerçekten ele almak için, hedef kitlenizin soracağı bir soruyu yanıtlamak için içerik oluşturun. Yalnızca anahtar kelimelere odaklanmak yerine içeriği konu kümeleri için optimize edin. Son olarak, mantıklı yapılandırılmış gerçek örnek veriler kullanın. En önemlisi, arama motoru örümcekleri için değil insanlar için yazın.

  1. Yerel Arama Listeleri SEO Stratejilerinde Daha Büyük Bir Rol Oynayacak

İnsanlar interneti hayal ederken, genellikle küresel doğasını düşünürler. Gerçek şu ki, çoğu insan yerelleştirilmiş ürün ve hizmetleri bulmak için arama motorlarını kullanıyor. Örneğin bir mahalle lokantasını arıyor olabilirler. Yerel SEO aşırı derecede önemli ve gelişmekte. Bu durum, bazı SEO pazarlamacılarının yeni normali adlandırdığı sıfır tıklama aramalarının yükselişinden kaynaklanıyor.

Sıfır tıklama aramasında, kullanıcının sorgusu SERP'nin kendisi aracılığıyla yanıtlanır. Bu nedenle, sıralama sonuçlarının hiçbirine tıklamazlar. Sıfır tıklama aramalarındaki artışın bir nedeni, öne çıkan snippet'lerin artmasıdır. Sıfır tıklama aramalarının çoğu, SERP'deki sonuçları "yerel paket" olarak adlandırılan yerel aramalardır.

İşletmenizi bu yerel pakete nasıl dahil edersiniz? Bir Google My Business sayfası oluşturarak başlayın. Güçlü bir geri bağlantı profiline sahip olmak da önemlidir. Rakiplerinizin ilham almak için ne tür geri bağlantılar aldığını kontrol edebilir ve bunları kendiniz uygulayabilirsiniz. Yerel SEO yazıma göz atabilirsiniz.

12.Sıralamada Önde Kalmak İstiyorsanız Veri ve Analitik Önceliğiniz Olmalı

Veri bilimi, alıcıları anlamanıza, kampanyaları görselleştirmenize ve hedeflenen mesajlar oluşturmanıza olanak tanır. Analytics, hangi URL'lerin tarandığını doğrulamanıza, yönlendirme kaynaklarını belirlemenize, sayfa yükleme sürelerini kontrol etmenize, dizine eklemeye, yönlendirmelere, yanıt hatalarına, hemen çıkma oranlarına ve daha fazlasına yardımcı olabilir. Ayrıca, tarayıcıların dizine eklemesini istemediğiniz sayfaları belirlemek ve potansiyel spam siteleri (EAT güvenilirliğinize zarar verecek) gibi olağandışı trafik kaynaklarını saptamak için veri bilimini kullanabilirsiniz.

Tüm bu bilgileri nasıl yakalıyorsunuz? Orada birçok SEO endüstri analiz aracı var. SEMrush SEO Toolkit Sayfada SEO, teknik SEO, bağlantı kurma ve daha rekabetçi bir araştırmaya size rütbe izlemeden gelen her şeyi çözmek için gereken teknolojiyi verir. Bu ayrıntıların üzerinde kalmak, nerede başarılı olduğunuzu ve en önemlisi, başarısız olduğunuzu görmenizi sağlar. Bu yöntem, sorunları ele almanıza ve internetteki varlığınızı sürekli olarak iyileştirmenize olanak tanır.

Sıralamada Önde Kalmak İstiyorsanız Veri ve Analitik Önceliğiniz Olmalı

SEO, yukarıdaki listede açıkça görüldüğü gibi daha karmaşık hale geliyor. Sadece anahtar kelimeleri ve meta başlıkları optimize etme günleri çoktan geride kaldı. SEO'nun mevcut eğilimleri ile, sesli aramalar’dan video SEO'ya kadar her şeyi düşünmeniz gerekir. Metrikler sürekli değişiyor ve sıralamadaki yerinizin zirvesinde kalmak çok önemli. Doğru SEO araçları size akıllı SEO stratejisini yönlendirmek için gereken bilgileri almak yardımcı olabilir.